Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12.2020

 Μετά από άλλες 37 ημέρες που πολλοί “έμειναν σπίτι”, αλλά πολλοί περισσότεροι συνέχισαν να εργάζονται και να μετακινούνται εξαιτίας της εργασίας τους, χωρίς να εργάζονται σε κρίσιμους κλάδους, τα ΚΤΕΟ και τα κομμωτήρια είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που ανοίγουν... 

Η συνέχιση της εργασίας αυτό το διάστημα, μη αναγκαίων κλάδων, συχνά – πυκνά χωρίς μέσα προφύλαξης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έδειξε πώς για την κυβέρνηση και τους εργοδότες, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει πάνω απ' όλα. Άλλωστε αντί για μόνιμη και έγκαιρη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έγινε σαφές πως άλλοι τομείς επιλέγει η κυβέρνηση να ενισχύσει. 

Ένα είναι σίγουρο, οι εργαζόμενοι στα ΙΚΤΕΟ θα αντιμετωπίσουμε την εντατικοποίηση στη δουλεία μας, με την αύξηση των ελέγχων μετά την νέα έναρξη λειτουργίας. Είναι προφανές πως θα επαναληφθούν οι αναμονές και ο συνωστισμός του Μαίου.

Επαναλαμβάνουμε ότι: Η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, απαιτείται για να προφυλάξουμε την υγεία των οικογενειών μας και τη δική μας, αλλά κυρίως την υγεία και την ζωή των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Δεν μπορεί να γίνεται με την χαλαρότητα που έχουμε μάθει να κάνουμε τεχνικό έλεγχο. 

Μάσκες προσώπου, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά, σωστό πλύσιμο χεριών, απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων, αναγκαίες αποστάσεις, είναι απαραίτητο να τηρούνται χωρίς καμία έκπτωση, ακόμη περισσότερο αυτή την περίοδο.. Θυμίζουμε οτι η παροχή όλων των μέσων προστασίας, είναι υποχρέωση του εργοδότη. Είναι επίσης υποχρέωση του η εφάρμογή των οδηγιών για τις ασφαλείς αποστάσεις των θέσεων εργασίας και την πυκνότητα των παριστάμενων πελατών.

Καλούμε τους να μην δέχονται καμία έκπτωση στις οδηγίες προφύλαξης! Να μην υποκύπτουν ούτε και όταν η κούραση και οι πιέσεις τους καταβάλουν! Άμεση καταγγελία στο 1520, ενημέρωση του σωματείου να παρέμβει.

Απαιτούμε: 

Τακτικοί και κυρίως πραγματικοί έλεγχοι τήρησης καταλόγου ραντεβού. Η προσέλευση των πελατών κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ την αποφυγή συνωστισμού στα ΚΤΕΟ καθώς δεν υπάρχει πλαφόν στα ημερήσια ραντεβού που θα μπορούσε να κανονίζει ένα ΚΤΕΟ και στα οποία θα πρέπει σαφώς να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως ο αριθμός των γραμμών ελέγχου, ο αριθμός του προσωπικού που εργάζεται στο ΚΤΕΟ κι ο χρόνος ελέγχου κάθε οχήματος.

Φυσικά και οι παράγοντες αυτές δεν λαμβάνονται  υπόψη από τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΟ που στο βωμό του κέρδους όχι μόνο κλείνουν σωρηδόν τα ραντεβού αλλά βέβαια προχωρούν και στην εξυπηρέτηση προχωρούν στην εξυπηρέτηση οχημάτων ακόμη και χωρίς να προηγηθεί τηλεφωνικό ραντεβού καθώς το μηχανογραφικό σύστημα των ΚΤΕΟ τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν ένα ραντεβού ακόμη και ένα λεπτό πριν την έναρξη του τεχνικού ελέγχου. 

Πραγματοποίηση ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας για τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες. (Υπερωρίες, ειδικά των υπαλλήλων γραμματείας όπου η μαύρη υπερ-εργασία είναι συχνό φαινόμενο, παροχή μέσων προστασίας κλπ)

Ειδικά στις περιφέρειες με μεγαλο αριθμό κρουσμάτων, συνχα τεστ στους εργαζόμενους.

Αλήθεια, μήπως σκέφτονται έστω και τώρα οι υπηρεσίες ελέγχου των ΚΤΕΟ να ασχοληθούν με την “ποιότητα” του τεχνικού ελέγχου και την πραγματική εφαρμογή των διατάξεων που αποφασίζουν; Έστω να διασφαλίσουν πως ο ίδιος ελεγκτής ελέγχει ο όχημα κι ο ίδιος υπογράφει το δελτίο;

Ενημερώνουμε όλους του ιδιοκτήτες οχημάτων οτι ο τεχνικός έλεγχος και η έκδοση ΚΕΚ, θα πραγματοποιείτε μόνο με ραντεβού, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ. 

Θυμίζουμε την υποχρέωση, το όχημα να προσκομίζεται για έλεγχο καθαρό.

Για να μην ξεχνάμε τα στοιχειώδη, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας:

Ως εργαζόμενοι, απαιτούμε να μην επιβαρυνθεί κανένα δικαίωμα μας, ούτε στην ετήσια άδεια ανάπαυσης, ούτε στους όρους εργασίας, ούτε στις αμοιβές. Εμείς οι εργαζόμενοι πληρώσαμε, πληρώνουμε και θα πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον, τις κρατικές ενισχύσεις και σε εμάς τους εργαζόμενους αλλά και στις επιχειρήσεις! 

Αναπλήρωση των αποδοχών και Δώρου Χριστουγέννων, των εργαζόμενων σε αναστολή στα ΙΚΤΕΟ, από τους εργοδότες

Άλλωστε οι επιχειρήσεις ΙΚΤΕΟ ενώ θα εισπράξουν κανονικά λόγω της υποχρεωτικότητας του τεχνικού ελέγχου, θα έχουν γλυτώσει από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, θα απολαμβάνουν όλες τις διευκολύνσεις.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, β) σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού ή βρέφους.

Εξασφάλιση  της προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για όλους τους εργαζομένους. Καμία «έκπτωση» στους μισθούς μας. Έχουμε πληρώσει διπλά μέσω των εισφορών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου μπροστά σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις να μπορούμε να έχουμε στοιχειώδη κάλυψη και παροχές. Πληρώνουμε ακόμα μέσω του ΕΟΠΥΥ για την Υγεία, μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων εισφορών στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη εισοδήματος σε έκτακτες  περιπτώσεις αδυναμίας για εργασία.

Να πάρουν πίσω την ΠΝΠ που δίνει την ευκαιρία να καταργηθεί η δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. 

Να εφαρμοστεί αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και για τους μισθωτούς, όχι μόνο για τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού σε εργαζόμενους-άνεργους.

Να ικανοποιηθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα αιτήματα των εργαζόμενων στην υγεία  για την αντιμετώπιση των αναγκών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δωρεάν διάθεση των αναγκαίων μέσων και υλικών προφύλαξης. 

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. 


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε στο σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Η αλληλεγγύη και η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου