Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Σα να μην πέρασε μια μέρα...

Η επιστροφή στο lockdown και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, αποτελούν ανοικτή ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.

Η υποτίμηση της ανάγκης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και στήριξης των εργαζομένων, συνοδεύεται και από μια κατασταλτική αντιμετώπιση που ενοχοποιεί τους πολίτες χωρίς να θωρακίζει την κοινωνία έναντι του ιού.

Θέλουν να “σώσουν τα Χριστούγεννα”, χωρίς μαζικά τεστ σε χώρους εργασίας, χωρίς να “γεννήσουν” λεωφορεία για όσους συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς να “γεννήσουν” νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό.

Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας όμως, δημιουργεί ευκαιρίες σε κυβέρνηση και εργοδότες. Παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της επισφάλειας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ψήφιση ενός προκλητικού αντεργατικού νομοσχεδίου που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει lockdown και απαγόρευση συναθροίσεων, την ίδια στιγμή επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας!

Ειδικά στα ΙΚΤΕΟ, μετά το δωράκι της 4-5 εκατομ. ευρώ μισθοδοσίας δύο και πλέον μηνών, η δυνατότητα να συμψηφίζουν υπερεργασία και υπερωρίες με ρεπό ή ακόμη και με μειωμένο ωράριο αργότερα, σημαίνει πως ακόμη κι οι υπερωρίες θα είναι τζάμπα!

Η δυνατότητα εξάντλησης του υπόλοιπου ετήσιας άδειας του 2020 μέσα στο 2021, θα νομιμοποιήσει αυτο που ΠΑΡΑΝΟΜΑ γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, όχι φυσικά μονο στον κλάδο των ΚΤΕΟ.

Ακόμη και η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση ΚΑΘΑΡΟΥ μισθού από 01/01/2021, δεν είναι παρά μείωση των εισφορών προς το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο με κυβερνητικούς χαρακτηρισμούς είναι σε ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση. Το δούλεμα συνεχίζεται καθώς η μείωση είναι συνολικά κατά 1,21% για τις εισφορές των εργαζομένων (από 15,75%) και κατά 1,79% για τις εργοδοτικές εισφορές (από 24,81%)!

Με την άρση δε του lockdown και παρά την παράταση, θα ξαναγίνει πανηγυράκι στα ΚΤΕΟ.....

Ποιες αποστάσεις, ποια ραντεβού, ποιος τεχνικός έλεγχος..... λίγο πολύ δεν υπάρχουν σε κανονικές συνθήκες.....

Είναι τέτοια η ασυδοσία, που τον μήνα Απρίλιο, με απαγόρευση λειτουργίας Ι & ΔΚΤΕΟ για όλα τα ελαφρά οχήματα από 23 Μαρτίου, έγινε έλεγχος σε πάνω από 30 τέτοια οχήματα!!!! Άγνωστο για εμάς -γνωστό φυσικά για το ΥΜΕ- τι έγινε την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου. Αλήθεια έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις; Επιβλήθηκαν πρόστιμα 150E; Η μήπως αναστολή λειτουργίας που εφαρμόστηκε ως τις 4 Μαΐου;

Έγινε άραγε έλεγχος ότι τα ΚΤΕΟ με έλεγχο βαρέων οχημάτων λειτούργησαν την άνοιξη ή πολύ περισσότερο τώρα, τουλάχιστο με το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό; Ή πραγματοποίησαν ελέγχους με προσωπικό που ήταν σε αναστολή;

Ως εργαζόμενοι, απαιτούμε να μην επιβαρυνθεί κανένα δικαίωμα μας, ούτε στην ετήσια άδεια ανάπαυσης, ούτε στους όρους εργασίας, ούτε στις αμοιβές. Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε, πληρώνουμε και θα πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον, τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε στο σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Η αλληλεγγύη και η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

Να μην αποδεχτούμε την καραντίνα στην οποία επιδιώκει να θέσει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας.

Να πούμε ΝΑΙ στη διεκδίκηση! ΝΑΙ στο δικαίωμα για υγεία, ελευθερία, δουλειά, μόνιμη και πλήρη, με αύξηση του μισθού και μείωση των ωρών εργασίας για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς.

Ειδικά εν μέσω πανδημίας οι απολύσεις συνιστούν τη μέγιστη αθλιότητα! Να μπει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες και την ελαστικοποίηση του ωραρίου. Λιγότερες ώρες δουλειάς – δουλειά για όλες/ους. Με πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς. Απαγόρευση απολύσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες.

Αναπλήρωση των αποδοχών και Δώρου Χριστουγέννων, των εργαζόμενων σε αναστολή στα ΙΚΤΕΟ, από τους εργοδότες.

Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας. Παροχή των αναγκαίων ΜΑΠ με ευθύνη των εργοδοτών.

Στις 26 Νοέμβρη έχει προκηρυχτεί απεργία από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλα εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγεία του λαού και ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου