Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΚΑΜΜΙΑ ΜΟΝΗ! ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ!

 

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστρίων Γυναικών στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μάρτη ως μέρα αγώνα για να τιμηθούν οι εργατικοί αγώνες των γυναικών.Ήταν η περίοδος που σε Ευρώπη και Αμερική ξεσπούσαν μεγάλες απεργίες και κινήματα,στα οποία οι γυναίκες πρωτοστατούσαν.

Η 8η Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι μέρα που οι γυναίκες αγωνίζονται για ισότητα στην εργασία και στους μισθούς. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει οτι ο αγώνας ενάντια στην λιτότητα και την ανεργία είναι δίκαιος και αναγκάιος. Είναι η μέρα που μας θυμίζει όλα εκείνα που τις στερούν, με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και διακρίσεων . Μας θυμίζει τις ανισότητες που υφίστανται οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Είναι η μέρα να θυμόμαστε τις θυσίες και τους αγώνες των απανταχού εργατριών.

Αγωνιζόμαστε για την πάταξη των μέτρων , που πλήττουν άμεσα τις γυναίκες, όπως το δικαίωμα απολύσεων εγκυμονούσας. Διεκδικούμε τη θέση της στην εργασία και όχι τη λιτότητα που επιβάλει τη γυναίκα-άνεργη να μείνει στο σπίτι. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε (νέα) μητέρα , σε κάθε εργαζόμενη μητέρα και απαιτούμε κατάλληλη κρατική στήριξη. Δίπλα στην γυναίκα που θεωρείται υπεύθυνη για μια ολόκληρη οικογένεια χωρίς να της παρέχεται η παραμικρη διευκόλυνση. Σε μια περίοδο που που το γυναικείο κινημα χτυπά κατά μέτωπο την πατριαρχική βια, εξουσία και σεξισμό (όπως το me too) ,μαχόμαστε για την ισοπέδωση των στερεοτύπων ενάντια στις γυναίκες. Για την αυτοδιάθεσή τους.

Η έμφυλη καταπίεση δεν χωράει πουθενά! Ούτε στις δουλειές, ούτε σε σχολεία και σχολές, ούτε σε κοινωνικούς χώρους και δεν θα δεχτούμε την κανονικοποίησή της.Αγωνιζόμαστε κόντρα στη βία και στις γυναικοκτονίες, που ακόμα και σήμερα μετρώνται πολλές. Υψώνουμε τη φωνή μας δίπλα σε όλες εκείνες που με τη σειρά τους στηρίζουν η μια την άλλη. Παλεύουμε στο πλευρό της γυναίκας μετανάστριας και προσφύγισσας, που μάχεται για όλα αυτά, αλλά κυρίως για επιβίωση. Υψώνουμε τη φωνή μας , παλεύουμε και στεκόμαστε στο πλευρό της κάθε γυναίκας. Για να μην υπάρξει άλλη Τοπαλούδη. Για το δικαίωμα στην υγεία και την ελευθερία, αγωνιζόμαστε συλλογικά.


Σπάμε τη σιωπή!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Για όλες και όλους εμάς η απάντηση βρίσκεται στην διεκδίκηση και την συλλογική δράση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου